maanantai 3. helmikuuta 2014

Positiivisia muutoksia (tammikuu)

Ajattelin saatella itseni tähän vuoteen palauttamalla mieleen jo hyväksi havaitut ja näemmä matkalla kiireeseen kadonneet opit hyvään oloon. Kirjoitan niistä sarjana pieniä askeleita, yhden kuukaudessa. Kirjoitan joka kuussa asiasta, jonka koen edistävän terveyttäni ja hyvää oloa ja pidän niistä kiinni. Vuoden lopussa summaan, mitä nämä 12 uutta parempaa tapaa ovat tehneet minulle niin fyysisesti kuin henkisesti.
 
Kuka lähtee mukaan?
 
Kävellen tutustumassa muinaiseen roomalaiskylään Mallorcalla 2008.

Tammikuun positiivinen muutos oli OMA AJAN PRIORISOINTI ja sitä myöten ajan löytäminen terveellisille harrastuksille. Televisiota en juuri katso (paitsi iltaisin noin 21-22 yleensä netflixistä tai Sonera Viihteen ohjelmakirjastosta lempparisarjojani), joten sohvalla makoilu ei kuulu paheisiini, mutta kiireen selättäminen ja oman ajan ottaminen vain minua hyödyttäville jutuille on ollut opettelukysymys, ei itsestäänselvyys.


 Perhosten laakson luontopolulla Rodoksella 2009 

(Yli)työlle, järjestötoiminnalle ja muille ensisijaisesti muita palveleville asioille haluan aina tunnollisena ihmisenä löytää aikaa, mutta entä minä ja minun väsynyt, jäykkä ja kipeytyvä kehoni? Fysiikka "onneksi" on alkanut muistuttaa, ettei sitä passaisi lyödä laimin... Haluan jaksaa liikkua aktiivisesti ja nauttia elämästä lasteni kanssa :)Huilitauko pitkillä kävelylenkeillä Invernessissä Ness-joen rantamilla 2010...

Minulla on tähän hitaaseen elämäntaparemonttiin ihan terveyssyyt:
 • jatkuva väsymys
 • kipeytyvä keho
 • jäykkyys
Minulla on tenniskyynärpää, selkärangan SI-nivelen synnynnäinen epämuodostuma ja polvikin on alkanut välillä kipeytyä. Entisenä ja toivottavasti myös tulevana tanssinharrastajana kaipaisin vetreämpää ja taipuisampaa kehoa. Ulkonäkö on toki sekin syy, mutta ei lainkaan tärkein, sillä oikeasti olen jo näin 37-vuotiaana sinut itseni kanssa ja periaatteessa koen kelpaavani itselleni (ja Murulle) ihan tämmöisenä kuin nytkin. Mutta ihailen tervettä hoikkaa kehoa, energisyyttä, pirteyttä, positiivisuutta, säteilevää ja aurinkoista olemusta :)

Siispä niitä asioita tavoittelemaan!

Luontopolulla Kroatiassa 2011


Elämäntapamuutoksia ei pysty oppimaan ja sisäistämään pysyvästi heti paikalla, sen olen moneen kertaan valitettavasti todennut - tai ainakaan minulta se ei ole onnistunut.

Viime vuoden aikana onnistuin kuitenkin vähentämään perunan, pastan, riisin ja leivän syömistä, joiden en kokenut sopivan minulle. En siis karppaa, mutta syön noita hiilareita vaan vähemmän kuin ennen ja niiden sijaan olen syönyt enemmän mm. marjoja ja rahkaa smoothien merkeissä, jogurtteja ja hedelmiä ja kananmunia aamu/väli/iltapalalla ja perunan/riisin/pastan sijaan pyrkinyt käyttämään enemmän kasviksia, juureksia ja soijarouhetta. Painon nousu pysähtyi tällä keinolla.

Tykkään matkustella paljon ja eniten tykkään "reppu selkään ja menoksi"- reissuista... Siis kävellen, pyöräillen ym. Mitä liikunnallisempi loma, sen parempi :) Jokaiselle reissulle olen pakannut lenkkarit tai vaelluskengät mukaan... Inhoan istua kuumissa busseissa, takseissa ym ja tykkään fiilistellä paikkaa päiväretkiä tehden ja kävellen mahdollisimman paljon. Ja tietysti myös mahdollisuuksien mukaan harrastaa muuta liikuntaa, uimista nyt ainakin :)

Pyöräilemässä Inis Morilla 2012
Tammikuussa siis siivosin kalenteriin tilaa asioille, jotka tekevät minulle hyvää. Viime viikolla kävimme Murun ja lasten kanssa uimassa, lisäksi jatkoin tammikuussa taas vanhaa harrastusta keramiikkaa ja aikuisbalettia.

Tällä viikolla kalenterissa on:
- keramiikka maanantaina
- Sh`Bam + syvävenyttely torstaina
- uinti 1 km perjantaina
- ulkoilua ja lenkkeilyä viikonloppuna

Tiistai-ilta on vielä auki, riippuu siitä, ovatko lapset meillä vai isän luona.  Keskiviikkoilta menee kokoustaessa. Sunnuntaina lähdemme murun ja lasten kanssa katsomaan huikeaa Apassionata-esitystä Helsinkiin :)

Ja tätä sitten loppuvuosi olisi tarkoitus ylläpitää. Muutama tunti viikosta ihan vaan minun väsähtäneelle ja rupsahtaneelle keholleni :)

2 kommenttia:

 1. Voi tällainen 12 kohdan remontti pitäisi itse kunkin aloittaa. Olisi niin monta kohtaa / kohdetta, josta voisikaan aloittaa. Pitääpä oikein alkaa tarkastelemaan omia tottumuksia, jos vaikka saisi itsekkin innostusta tähän vuoteen ja omasta itsestä huolehtimiseen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä toivoisinkin, että joku lähtisi mukaan haasteeseen ja kertoisi omia hyvän olon juttujaan, olisi kiva niitä lukea :)

   Poista