maanantai 14. heinäkuuta 2014

Vihervaaran pihaniksit

Nettirautakauppa Taloon.com:issa on parhaillaan käynnissä Pihaniksit-kilpailu, jossa bloggaajat esittelevät omia pihaniksejään ja kertovat piha- tai puutarhahaaveistaan.
 
Tässä muutama pihaniksi Vihervaaran puutarhasta. Osallistun tällä kirjoituksella Pihaniksit-kilpailuun. Parasta puutarhaniksiä voi äänestää täällä ja äänestäjien kesken arvotaan 500 euron lahjakortti Taloon.comiin. Äänestysaikaa on 30.8.14 asti!
 
Meillä on puutarhassamme kaneja ja kanoja ja niille on tietysti pitänyt rakennella monenlaisia tarhoja ja eläinsuojia. Tänä kesänä rakensimme kaneille tällaisen, osittain purkupuusta ja osittain valmiista aitaelementeistä rakennetun katoksen. Tarha on jaettu kahtia, toisella puolella asuvat tyttökanit ja toisella pojat. Tässä on vielä hieman tekemistä, pitäisi maalailla ja kehitellä lisää virikkeitä kaneille, mutta tilaa on nyt oikein ruhtinaallisesti neljälle kanille :)
 
Tarhan eteen on rakennettu purkupuusta patio ja sitä varjostaa toiselta reunalta vanhoista joustinpatjoista puretut jousistot, kauniisti ruostuneet ja niihin kipuavat humalat.
 

Tässä helppo niksi kanikoppien tekoon  - hyödynsimme finfoam-levyjä, joita meiltä jäi yli kanalan lämpöeristyksestä. Niitä voi muotoilla helposti, maalata millä hyvänsä maalilla, mitä sattuu löytymään ja ne ovat lämpimiä sekä kevyitä siirrellä. Meillä oli lasten vanhat vaunut, joista irrotimme rengasosan ja teimme finfoamista mökin päälle - niistä tuli mustalaisvankkureita muistuttava kanivankkuri :) Pyöristyvä katto tehtiin kaksinkertaisesta kanaverkosta, jonka päälle ruiskutin uretaania. Kuivuttuaan sitäkin pystyi leikkaamaan ja muotoilemaan. Katon maalasin mustan spraymaalin jämällä - joka tosin loppun vähän kesken.. Jarrut päälle ja vankkuri pysyy tukevasti paikoillaan :) Finfoam-levyt kiinnitimme toisiinsa asennusliimalla.

Jos voisin valita Taloon.comin valikoimasta jotain, tahtoisin tämän vankkurimallisen leikkimökin, se olisi aivan huippu! Siitä saisin itsellenikin haaveilemani värikkään mustalaisvankkurin.

Tein finfoamista myös siirrettävän "laidunhäkin" - eli ekologisen ruohonleikkurin, jonka rakenne on ohuiden rimojen ja finfoamin ansiosta tosi kevyt ja helppo yksinkin nostaa toiseen kohtaan. Kanit lyhentävät nurmikon nopeasti ja lannoittavat samalla :D Kuvassa avoimeen päällisosaan laitan verkon tai finfoam-katon, säästä riippuen - muuten kaninpojat loikkaavat yli aidan tai ovat suojattomia petoeläimiä vastaan.

Tässä vielä yksi niksi vanhoille eripari-ikkunoille. Niistä saa minikasvihuoneen :) Kattona yllättäen - finfoamia :D


Kolmas pihaniksi on huoneiden rakentaminen puutarhaan. Poluilla saa jäsenneltyä puutarhan eri alueita. Tänä kesänä tein tuollaisen japanilaishenkisen tiilillä reunustetun ympyrän. Se muodostaa yhden "huoneen" jossa on omanlaisensa tunnelma.

 
 
Viimeisenä pihaniksinä - vaali vanhaa puusaunaa jos sinulla on sellainen ja ellei, rakenna uusi. Mikään ei voita puulla lämpiävän pihasaunan tunnelmaa. Oma pihasaunani on rakennettu 1958, sitä on välillä korjattu ja se on jatkuvassa käytössä - tälläkin hetkellä lämpiämässä. Kuivatan siellä myös kasvimaani yrttejä ja kasviksia talven varalle.
 

Valmiita ulkosaunoja saa myös Taloon.comista. Oma suosikkini on Lillevilla. Siitä saa helposti vanhan talon pihapiiriinkin sopivan.

Sellaisia vinkkejä Vihervaaran puutarhasta, nyt siirryn nauttimaan siitä ulkosaunan tunnelmasta ja lempeistä löylyistä!


4 kommenttia:

  1. Ihania nuo kaikki kanin jutut, varsinkin vankkurit ;)!

    VastaaPoista
  2. Awww! Miten suloinen kanikoppi! Omat vankkurit kaneilla. <3

    VastaaPoista