keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Remontoijan ajansäästön raksaniksit

Jo useamman vuoden työn ohella rintamamiestaloa pääasiassa omin voimin ilman ammattiapua remontoineena, mietimme mitkä käytännöt ovat olleet ajansäästön kannalta parhaimpia.

Tämä kirjoitus osallistuu Taloon.com nettirautakaupan järjestämään Raksaniksit-kilpailuun. Kaikki kirjoitukset löytyvät osoitteesta http://www.raksaniksit.fi Äänestämällä suosikkivinkkiäsi osallistut Bosch-akkuruuvinvääntimen (arvo 479 e) arvontaan. Voit äänestää suosikkiasi yhden kerran päivässä. Äänestysaika jatkuu 14.2.2014 saakka.

Aloita  lopeta.

Olipa remontti sitten täysmittainen - "no ulkoseinät jäi"-tyyppinen tai pienempi pintaremontti, se kannattaa jakaa osa-alueisiin. Anna sille summittainen aikataulu periaatteella mitä pienempi remontti, sitä tarkempi aikataulu. Aloita osaurakka ja tee se loppuun ennen seuraavan aloittamista. Valmistumisen jälkeen tarvittaessa hengähdä hetki ja nauti saavutuksesta, mutta älä luovuta :) Avuksi hyvän remppavireen ylläpitämiseen toteuttamiseen katso kaksi alinta vinkkiä :)

ALOITUS.


LOPETUS.
 
Ennakoi ja varastoi.

On olennaista myös se, että työkalut on kunnolliset ja ne löytyy silloin, kun niitä tarvitaan. Pyrimme pitämään pientä varastoa  kuin kaupanhyllyllä sisältäen mm nauloja, ruuveja, vaihtoteriä, vähintään valkoista remppamaalia, huonekalumaalia ja lakkaa, pensseleitä, teippiä, teloja, ennakkoon tilattua tapettia, liisteriä, sähköjohtoa- ja rasioita, säästettyä purkupuuta ja uutta puutavaraa sen mitä mahtuu säilöön. Jos esimerkiksi tiedämme laittavamme laattaa ja sähkölattialämmitysmattoa jossain vaiheessa,  tilaamme sen ennakkoon ja se odottaa sitten hetkeä, kun joutava hetki tulee.

Näin inspiraation iskiessä hommaan pääsee kiinni vaikka keskiyöllä (ellei keksi tuolloin parempaa tekemistä). Ja taas säästyy aikaa, kun  jokaista nippeliä ja parrunpätkää ei tarvitse lähteä kaupasta hakemaan.

Hanki ovelle toimitettuna.

Olen suosinut nettirakennuskauppoja tavarantoimittajina, koska saan tilaukset näpyteltyä näppärästi kun minulle sopii ja tavara toimitetaan ovelle (ja siitä vaikka sinne varastoon odottamaan). Näin meille on tilattu muun muassa, induktiohella, puuhella, vessanpönttö, hanoja, lavuaareja, tapetteja ym. Osa verkkokaupoista toimittaa tietyn määräiset tilaukset myös ilman rahtikuluja.

Älä pura turhaan, hyödynnä purkutavara.

Korjatessamme vanhaa rossipohjalattiaa, säästimme purut ja raakalaudoituksen. Vanhat purut pantiin takaisin eristeeksi, koska ne olivat kuivat ja puhtaat. Puretusta raakalaudasta rakennettiin mm ilmaiseksi tällainen patio puutarhaan. Muutenkin pyrimme säästämään kaiken, mikä on ehjää ja kelvollista ja minkä saa fiksattua silmää miellyttäväksi.


Järjestä juhlia.

Kutsu ystäviä illanviettoon tai järjestä kynttiläkutsut. Kutsu sisustuslehti tekemään juttu kodistasi. Pyydä anoppi visiitille ihailemaan työnjälkeä. Mitä pahempi kaaos, sitä suuremmalla syyllä kannattaa heti laittaa kutsut parin viikon päähän kalenteriin.  Takuuvarmasti remppa nopeutuu potenssiin X, kun kutsut on lähetetty ja tulee tunne, että pakko saada tämä, tuo ja se valmiiksi ENNEN KUN... Testattu monesti ja toimii!

Esimerkiksi tämä eteinen pintaremontoitiin ex-tempore yhdessä illassa, ennen seuraavan päivän Partylite-kutsuja. Tässä ennen ja jälkeen kuva :) Tapetit ja maalit löytyi varastosta, joten inspiksen iskiessä pääsimme heti hommiin :)

 
Lue blogeja.

Silloin kun remontti tuntuu ylivoimaiselta, tympii ja väsyttää tai pää lyö tyhjää, kannattaa ottaa vaikka kuppi kuumaa kahvia tai pyöräyttää herkullinen smoothie ja uppoutua toinen toistaan ihanimpiin remontti- ja sisustusblogeihin tai Pinterestin koukuttavaan maailmaan. Inspiraatio iskee usein aivan odottamatta (erityisesti perheen miespuolisen jäsenen näkökulmasta...) ja virtaa riittää kun pienessä kylässä. Tulee tehtyä vanhat hommatkin loppuun ja aloitettua monta uutta :) Usein löytyy myös ratkaisu remonttia hidastaneeseen ongelmaan, koska moni muukin on samaa ongelmaa aiemmin pähkäillyt ja ratkaisun keksinyt. Näin olen saanut monta keskeneräistä hommaa loppuun ja lukuisia ideoita uusiin projekteihin :)

Näillä keinoilla remontti jatkuu ja etenee Vihervaarassa, tällä hetkellä on remontissa yläkerran lattiat, josta puretaan lastulevylattiat ja asennetaan lankkulattia :) Siitä kuvia sitten toisen kerran.

4 kommenttia:

 1. Löytyipäs kiva blogi ja hyvä kirjoitus!
  Minäkin haaveilen lattiaremontista, lautalattiaa haluaisin laminaatin tilalle.. osaatko sanoa paljonko lankkulattia tulee maksamaan
  , teettekö itse, mistä lankut jne.
  taidanpas samantien ryhtyä lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa :) Meillä on käytetty kahdenlaatuista lankkua, parempaa kuivattua lankkua ja ns. mökkilaatua Rautiasta. Hintaero näillä on varmaan noin 40 snt metriltä. Parempilaatuinen maksaa täällä päin 2,04 e/m. Yhden huoneen lankkukustannus on ollut noin 600 euron tietämillä, sitten rakenteisiin tarvittava puu, ruuvit, maalit ym siihen lisäksi.

   Poista
 2. Tässäpä päteviä niksejä monta kappaletta! Täytyykin käydä tuolla kilpailussa.

  VastaaPoista