maanantai 24. maaliskuuta 2014

Kotkotuksia kaupunkikanalasta

Terveisiä meidän kaupunkikanoilta! Saimme ulkotarhan valmiiksi, päädyimme valmiiseen koiratarhaan, jota vahvistimme alaosasta tiuhemmalla kompostiverkolla, joka haudataan osin maahan estämään petojen (ja kanien) kaivautumisen häkin ali.
 

Kanat saavat olla nyt joka päivä happihyppelyllä. Tarha on täysverkotettu ja katettu pressulla Eviran säädösten mukaisesti, koska maalis-toukokuussa on siipikarjan ulkonapitokielto. Tämä liittyy luonnonvaraisten vesilintujen kevätmuuttoon ja niiden mahdollisesti levittämiin tauteihin, mm lintuinfluenssaan.


Meilläpäin kanoja uhkaa lähinnä vapaana juoksevat kissat. Omat kissatkin juoksevat vapaana karkuun päästessään, mutta Lilli kävi jo testaamassa tarhan, eikä pako sieltä onnistunut, vaikka onkin pikkukissa, eli ilmeisesti silmäkoko riittää pitämään kissat poissa tarhasta. Töpö-kanikin ulkoili täällä, mutta on sekin riittävän iso, ettei mahdu tuosta karkaamaan. Ennen meilläpäin oli supia, mutta nyt niitä ei ole näkynyt. Kattoverkko (ja pressu) estää myös isompien lintujen tarhaan pääsyn.

Pressut vaihdetaan valokatteeseen, jahka ennätetään. Tarhaan tehdään vielä lisää koppeja ja piilopaikkoja.


Sisäkanalan koko on nyt noin 10 m2. Kanoja on tällä hetkellä jo yhdeksän, saimme lauantaina kolme lisää. Lupahakemus onkin vetämässä ja epävirallisen tiedon mukaan saamme pitää maksullisella luvalla (150 e) yhteensä 20 kanaa täällä kaupungissa :) Näissä on paljon kaupunkikohtaisia eroja, mutta minusta tuo yläraja oli sopiva :) Viittä kanaa saa pitää pelkällä ilmoituksella eikä vaadi naapurien hyväksyntää. Tähän maksulliseenkin on vain suositeltavaa liittää lähinaapurien suostumus. Onneksi lähinaapurien kanssa ei olekaan ongelmia suostumuksen saamisessa, joten liitämme sen mukaan. Kukko olisi vaatinut kaikkien naapureiden, joten se jäänee meiltä nyt saamatta. Toisaalta, tarkoituksena onkin munan- eikä siipikarjantuotanto :)

 Uusia orsia testaamassa ensimmäisestä laumastamme ruskea Hertta (ilmeisesti hy-line sekoitus) sekä musta hämäläinen Seppo. Alempana keskimmäinen lauma, puhtaita tyrniksiä.
 
Tässä sitten meidän uusista sekuli-tulokkaista jonkin sortin silkkikana Regina alias Pöllervö (musta oikealla) sekä Reginan hautoma poikanen Tirppa Jr, joka näyttäis olevan jonkin sortin maatiainen.
 

Ja tässä taasen keltainen silkkikana Rosita. Huomatkaa Rositan silkeille ominainen sininen iho, jota näkyy tuossa poskessa ja nokan ympärillä. Näyttää ihan joltain eksoottiselta papukaijalta :D ja hassut karvatassut... Rosita on tosi ujo, eikä ole antanut vielä silitellä saatikka syliin ottaa, kuten nämä kaikki muut. No jospa se siitä tottuu :)


Tässä sitten rouvat alkoi ihan urakalla munimaan... tietenkin samaan pesälootaan ja samaan aikaan... Pitää rakennella lisää munintapesiä :)


Salaatinjämät maistuu makoisalle...


Viikonloppuna meillä oli yökylässä tämmöinen ihana pieni ratsastaja-Roosa, jonka perheeseen odotellaan näinä päivinä kolmatta pientä prinsessaa ♥Kaneille on tulossa iso kolmiosastoinen häkki, katto ja ovet puuttuu vielä...


Eilen myllättiin pihaa, siirrettiin kasvihuone ja laitettiin sille kunnon sorapatja. Lisäksi tehtiin paikka pöydälle tuonne kanihäkin ja kasvarin väliin. Grillikin kannettiin jo patiolle. Kukkapenkeistä pilkistää ja tuhat ja yksi alkua... tulispa äkkiä kesä ja vehreys ja lämpö!


Nyt kelpaa kasvarissakin istuskella, kun entisen mutavellin sijasta maassa on nyt siisti sorakerros :)


Ja sitten vielä tällainen lähes K-18 kuva ;) Me päätettiin astuttaa tuo meidän suloinen leijonanharjas-risteytys tyttö Lady Gaga tällä minihurmurilla, puhdasrotuisella kääpiöperhoskani Tinylla :) Luvassa varmaan siis pääsiäiseksi kanivauvoja :)


Kanineitiä enemmän kiinnosti kyllä tuo porkkanan järsiminen...


Tuskin maltan odottaa, miten ihania söpöliinejä tästä yhdistelmästä tuleekaan... :)

1 kommentti:

  1. Voi mitä kaikkea ihanaa! Ovatpas söpöjä nuo mustat kanat varsinkin. Mikähän outo fiksaatio mulla on aina mustiin eläimiin :D jokin niissä vaan aina ihastuttaa. Ovat nuo toisetkin söpöjä :)

    VastaaPoista