keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Hens & Bees

Ulkosaunan takana on minun pieni hämyinen varjopuutarhani. Siellä kasvaa alppiruusuja männyn juurella ja kompostissa venyvät kurpitsat. Mies rakentaa minulle vanhoista ikkunoista "jättilyhdyn", jonne laitoin pari kärhöä, saa nähdä onko niille liian varjoisaa täällä. Kattokin vielä puuttuu, mutta ehkä valonsaannin kannalta parempi niin :) Onneksi lyhty siirtyy suht helposti, jos kärhöt eivät viihdy täällä :)
 

 Rei'itimme vanhan vihreäksi maalatun kottikärryn ja istutimme sinne sitten pinaattia ja tilliä :)


Kanat pääsivät vapaana pihalle :) Eviran säännösten mukaan ulkona (vapaana) pitokielto päättyi kesäkuun alkuun. Meillä kanat ovat tosin ulkoilleet pitkään lainmukaisessa tarhassa, jonne luonnonvaraisilla vesilinnuilla ei ole pääsyä (tosin ei niitä täällä kaupungissa juuri olekaan - yhtenä kesänä oli pari sorsaa kylpemässä pellonvierusojassa  :)

Alla tehotyttö (hyline - brown) Hertta ja musta hämäläismaatiainen Seppo. Perunat kasvaa sankoissa kasvihuoneen reunalla :)


Tässä taas tyrnäväläismaatiainen Helmi :)


Alla lisäksi joukkoon liittynyt valkoinen tehotyttö (hyline-white) Isabella.


Syreenipensaiden varjossa on mukava tonkia evästä... Aita estää kanojen menoa (autiolle) naapuripihalle.


Kompostissa kasvaa kurpitsaa, jotka suojasin alhaalta avatulla ruukulla, ihan vaan siksi, etteivät jäisi alle/tallotuksi, kun kompostia käännetään tai tavaraa lisätään.Sitten meidän toiset lemmikit, mehiläiset... Pesä haettiin 24.5. Oli kuuma päivä ja vaikka illansuussa mentiin hakemaan, meinasi mehiläisille tulla kuuma kuljetuksen aikana.

Varulta hieman savua mukaan...


Pesä siirrettiin avoperäkärryssä kuumuuden takia. Pesä oli sidottu liinoilla hyvin kasaan ja lentoaukko peitetty superlonilla. Paikalle päästyämme purimme liinat. Odotimme hieman, että pörinä laantuisi.


Sitten avasin lentoaukon, jolloin kuumissaan olevia mehiläisiä alkoi pursuta lentoaukosta pesän seinälle, ilmeisesti jäähdyttävät näin pesää.


Jätimme pesän rahoittumaan ja palasimme muutaman päivän päästä tuomaan lisälaatikkoa, kahdella laatikolla talveutettu pesä oli jo tupaten täynnä.


Olin mehiläistarhaajan kurssilla opetellut tekemään pesään uusia kehiä. Ne kasataan puulistoista, niihin laitetaan rautalanka, joiden päälle sulatetaan mehiläisvahalevy. Näihin pohjukkeisiin sitten mehiläiset alkavat rakentaa kennostoa, johon kuningatar munii ja jonne kerätään siitepölyä ja hunajaa.


Valmiita pohjukkeita kokoa Langstroth ja Farrar.


Vähän savua taas, tosin oli viileä päivä, eikä mehiläiset juuri vaivautuneet pörräilemään. Nostimme uuteen laatikkoon osan vanhoista kehistä, joissa oli peittosikiöitä. Tilalle lisäsimme pohjukkeita.


Uusi laatikko päälle ja lisätilaa riittää taas ahkerille mehiläisille :) Alimmaisena pesässä kaksi lämpöeristettyä puulaatikkoa, ihan alla Langstorh ja päällä sitten Farrar-koon laatikko. Molempiin menee 10 kehää. Päälle laitettiin uusi lämpöeristämätön Farrar-laatikko. Sen päälle tulee muovi, sitten välikatto, jossa superlonia ja päälle vesikatto.


Kävimme pesällä vielä ennen Englantiin lähtöä, mutta ukkonen oli tulossa ja mehiläiset selvästi ärtyneitä, kahta ekaa laatikkoa hieman availimme, pohjukkeita oli jo alettu rakentamaan, mutta aika nopeasti totesimme, että nyt on syytä antaa mehkujen vaan jatkaa hommiaan ja siirtyä takavasemmalle... :D

1 kommentti: