maanantai 9. kesäkuuta 2014

Omenatarhoja ja aitoa siideriä

Meidän kesäloma sai yllätyskäänteen, kun voitin kahden hengen matkan Englantiin Thatchers-siideritilalle. Lähdimme matkaan torstai-aamuna lentäen Lontooseen. Sieltä seurueemme, joka meidän lisäksi koostui maahantuojan Diamond Beverages Oy:n edustajista ja ravintola-alan ammattilaisista, jatkoi minibussilla Somersetiin. Ensimmäisenä päivänä oli ohjelmassa vierailu siideritilalla, tietysti maistiaisten kanssa. Olen aidon englantilaisen siiderin ystävä, joten tämä oli minulle tosi mielenkiintoinen ja ikimuistoinen juttu :)


Tässä tarhassa kasvoi Katy-omenaa, josta valmistetaan Thatchersin Katy-siideriä.
Tässä taas vanhaan tapaan hoidettua omenatarhaa, jossa puut kasvavat korkeiksi. Uudemmilla tarhoilla puut leikataan matalammiksi, jotta keräys on tehokkaampaa ja esimerkiksi tuholaistorjunta onnistuu vähemmällä aineella.


Alla oleva tarha oli panimon perustajan Mr. Thatchersin kiehtova perintö, 458 eri omenalajiketta, jokainen siis oma eri lajinen omenapuunsa! Pääsimme myös maistamaan siideriä, joka oli tehty erikoiseränä tämän tarhan omenoista ja maku oli kyllä poikkeuksellinen. Mutta hyvä! Harmi, ettei sitä saa ostettua Suomesta.

 
Osa  näistä eri lajikkeista oli vielä kukintavaiheessa :) Osassa jo isommat omenanmollukat...
 Panimon oma kauppa, josta sai ostaa siideriä edullisesti vaikka omaan kanisteriin suoraan tynnyristä :)


Oikeasti siideri kypsytetään hieman suuremmissa tammitynnyreissä:


Täällä oltiin juuri ottamassa käyttöön uudet hulppeat varastointi- ja pakkaustilat, joiden avajaisiin oli muutaman päivän päästä tulossa kuninkaallinen vieras :)Seuraavana aamuna lähdimme Cheddarin kanjoniin (Cheddar Gorge). Siis Cheddar-juuston alkulähteille :) Viehättävä pieni alue, jonka alapuolella olevassa laaksossa oli sitten varsinainen asutusalue. Jyrkänteiden suojissa oli myös valtavia luolia, joista luolaan nimeltä Gough's Cave pääsimme käymään. Täältä luolasta on löytynyt Englannin vanhin täydellinen ihmisen luuranko, Cheddar Maniksi nimetty ja noin 9000 vuotta vanha. Alueella on ollut kivikautista asutusta.Cheddaria kypsymässä luolan uumenissa...


 

Luolakierroksen jälkeen, ainoina meidän ryhmästä, lähdimme vielä kiipeämään Jacobs Ladder- maisemareitille, lukemattomat portaat johdattivat kukkulan huipulle ja näköalatorniin.


 
Tikapuita pitkin lähes taivaaseen... näkymä näköalatornista alas Cheddarin kylään oli huikea :)


Tämän helteisen kiipeämisurakan jälkeen suuntasimme White Hart-pubiin, jossa seurueemme jo meitä odottelikin virvoitusjuomien äärellä :) Söimme lounaan ja nautimme iltapäivän auringosta ja lämmöstä ja muutamasta kylmästä hanasiideristä :)


Thatchers Dry-siideriä ei saa vielä Suomesta - valitettavasti (vielä).


Vielä enemmän minun makuuni oli tämä tumma ja suodattamaton Thatchersin Cheddar Valley, joka oli kuivaa, lähes hiilihapoton (still) ja vahvasti omenalle maistuva - tietenkin, koska nämä siiderit tehdään oikeasta puristetusta omenamehusta. Tätäkään herkkua ei Suomesta saa. Suomeen tuoduista Thatchers siidereistä minun suosikki on Vintage.


Sieltä lähdimme vielä illaksi katsomaan krikettiottelua :)


  En ymmärtänyt valitettavasti pelin kulusta tuon taivaallista, mutta tunnelma oli täydessä katsomossa, lempeässä kesäillassa tarttuva :)

Reissun viimeisenä päivänä pääsin vielä näkemään Stonehengen, paikan jota olin jo pitkään halunnut käydä katsomassa :)


Ja lukemattomista turisteista, hälystä ja tungoksesta huolimatta, olihan se mykistävä...


Tuhannet kiitokset Diamond Beverages Oy ja Thatchers-panimolle tästä upeasta reissusta, erinomaisen toimivista matkajärjestelyistä, kiehtovasta ohjelmasta ja hauskasta matkaseurasta, nautimme täysin sydämin!

2 kommenttia:

  1. On varmasti ollut upea reissu! Oli todella kiva nähdä kuvia sieltä.

    VastaaPoista