tiistai 14. lokakuuta 2014

Aurinkokennot ladattu!

Kävimme ottamassa varaslähdön syyslomaan Turkissa. Lapset lomailevat vielä tämänkin viikon kotona, me aikuiset jo jouduimme palaamaan töihin, mutta aurinkoa ja lämpöä on nyt varastoitu talven varalle :)
 

Lomakohteemme oli tällä kertaa Türkler, joka sijaitsee Alanyan ja Siden välissä Turkin etelärannikolla.


Siellä oli hiljattain valmistunut lomakylä, jossa oli paljon uusia hotelleja. Meidän hotellimme kuului Eftalia-ketjuun, alueella oli 6 Eftalia-hotellia, joilla oli rannalla oma vesipuistoalue.


Ranta oli paikoin kivinen (meresssä isoja kiviä, joihin veden sameuden takia kompastui helposti), mutta muutoin siisti ja etsimällä löytyi merestä myös hienoa hiekkaa olevia paikkoja, joissa oli ihana uida. Toisin kuin jostain luin, ranta ei syventynyt nopeasti vaan ainakin niissä 3-4 eri kohdassa pitkää rantaa missä me uitiin, oli pitkälle matalaa ja lasten kanssakin hyvä uida. Ainoastaan sellainen aaltojen muovaama rantatörmä oli meren ja maan yhtymäkohdassa, joka oli noin 30 cm jyrkkä kannas alati aaltojen mukana vellovaa pientä pyöreää kivimassaa.

Lämpöä riitti joka päivälle noin 30 astetta ja merivesi oli ihanan lämmintä myös.


Tässä pienessä kylässä ei kaukana siintävän Atlas-vuoriston ja merenrannan lisäksi ollut juurikaan muuta nähtävää, kävelimme silti jonkin verran hotellin lähistöllä. Matkaa rantaan hotelliltamme oli noin 600 m, mutta sinnekin kulki ees taas traktorin vetämä hauska kärry, jolla pääsi rannalle helposti.


Hotellit alueella olivat uusia ja siistejä, mutta niiden väliset alueet hoitamatonta joutomaata, jossa vuohet laidunsivat vapaina :)

Villis lähti tietysti niitä silittelemään...


Ihmettelimme epäsiistejä pihoja, tosin varmasti turistit aiheuttavat osansa jäteongelmasta, koska tienvarret rannasta hotellille oli täynnä kaikenlaista roskaa... Kylässä asui jonkin verran paikallista väkeä, osa vaatimattomissa hökkeleissä ja osa vankemmissa kivitaloissa. Alueella viljeltiin muun ainakin sitruunaa ja oliiveja ja kaikkialla oli isoja kasvihuoneita, mutta ne olivat tällä hetkellä tyhjillään.Meidän hotelli oli Eftalia Splash Resort, Finnmatkojen all inclusive-vesipuistohotelli. Hotelli oli uudehko, siisti ja kaunis. Meillä neljällä oli perhehuone, joka koostui kahdesta erillisestä isosta makuuhuoneesta ja kahdesta parvekkeesta. Sänkyjä oli kummassakin huoneessa yksi tupla ja yksi kapeampi, eli pari lasta olis hyvin mahtunut mukaan :) Jos joskus miehen lapsetkin haluaisi lähteä meidän kanssa reissuun, tuommoinen huone olisi passeli. Mummon ja ukin huoneessa oli myös tuplasänky, kapeampi sänky ja vielä sängyksi sijattu sohva... oli valinnanvaraa missä halusi nukkua :D


Hotellin oma vesipuisto oli lasten mieleen, mutta altaiden vesi oli kylmempää kuin merivesi, joten vietimme enimmän aikaa rannassa Eftalia Island-vesipuistoalueella. All inclusive ruokineen ja juomineen toimi myös siellä :) Aurinkotuolit kuuluivat myös hintaan.


Eräänä päivänä kävimme mummin ja ukin kanssa Siden vanhassa kaupungissa ja Apollo-temppelin raunioilla.

Kävelimme kapeilla kujilla. Ostimme jotain pientä, mm pari turkkilaista lamppua kotiin. Muuten kaupat olivat lähinnä täynnä ärsyttävää piraattikamaa... Teetä ostimme myös tuliaisiksi ja kotiin.

Hotellin edessä vuokrattiin akkukäyttöisiä My Pet-"rollaattoreita", joilla lapset tykkäsivät ajella.


Hotellin takana sijaitsi moskeija ja minareetista kantautui rukoukset säännöllisin väliajoin.
 

Alueella oli suuret sitruunaviljelmät. Sitruunat olivat vielä raakoja.


Hotellin ravintolassa oli rakennettu ruoasta erilaisia koristeita. Tämä ei ollut kaikkein kauneimpia, mutta kanafanina oli pakko napata kuva :D


Jälkkäripöytiä oli useita ja ne olivat täynnä erilaisia pikkuleivoksia ja muita herkkuja. Ruoka oli melko hyvää ja sitä oli valtavan suuri valikoima. Eniten pidin tuoreista paistetuista kaloista. Aamupalalla herkkuani olivat lämpimät sandwichit, joiden täytteen sai itse valita. Lapset valitsivat tuttua ja turvallista: ranskiksia, lihapullaa, salaattia ym. Jäätelöä tarjoiltiin rajattomasti joka päivä sekä rannalla että hotellilla muutaman tunnin ajan.


Hotellissa oli joka ilta jotain ohjelmaa, tosin me menimme usein aikaisin nukkumaan, alkuloma meni selvästi univajetta ja väsymystä paikkaillessa, loppulomasta alkoi jo akut olla ladattuna :)


Täällä oli paljon irtokissoja, hotellialueella ne olivat siistikuntoisia ja ihmisiin tottuneita, joten alkuvastustelujen jälkeen annoin kinuaville lapsille luvan silitellä ja sylitellä niitä (ei tullut kirppuja). Niitä oli varmaan parikymmentä pyörimässä hotellin alueellakin.
 

Eftalia Island oli kyllä oikea paratiisisaari, vaikkei  se mikään saari siis ole, vaan vesipuisto/ranta-alue ravintoloineen ja kauppoineen ja erilaisine palveluineen.


Altaita ja vesiliukumäkiä oli useita erilaisia.

 
Viimeisenä lomapäivänä kävimme Alanyassa Kale-linnoituksessa, josta oli hulppeat näköalat. Linnoituksen ensimmäiset osat ovat peräisin jo roomalaisten ajoilta.


Minua hirvitti, kun lapset halusivat kurkistella muurin ampuma-aukoista, joissa ei ollut mitään turvaverkkoja, vaan pudotus suoraan jyrkkää kalliota mereen, noin 250 metriä suoraan alaspäin. Tuntui hieman ahdistavalta ja teki mieli sitoa lapset johonkin puuhun kiinni sen aikaa, kun itse koitti katsella maisemia. Minulla ei ole itselläni korkean paikan kammoa, mutta sellainen paniikki muiden puolesta iskee, kun tietää, että tuolta voisi niin helposti horjahtaa... enkä miestäkään päästänyt tuohon seisomaan, vaikka moni otti siinä kuvia.Eli näköalat oli vertaansa vailla, JOS niistä uskaltaa nauttia :D


Pitkä matka maahan on, pimpelipompeli pom...
 
Viimeisenä iltana sitten vuorilla ukkosti. Seuraavana aamuna vielä pari tuntia altaalla ja sitten suunta kohti lentokenttää. Lensimme Kuopion kentältä, joten ei ollut onneksi sitten enää pitkä matka kotiin.

Meidän eläinlaumaa oli hoitamassa useampi ihminen, siskoni hoiti koiria Kuopiossa, ukkini kissoja kotona ja lasten iskä kävi joka päivä ruokkimassa kanat ja kanit, kunnes lähti sitten loppuviikosta itse Singaporeen lomailemaan, mutta me tulimmekin silloin sopivasti jo kotiin. Kiitokset kaikille "lomittajille" suuresta avusta ja mummolle ja ukille matkaseurasta :) Matkakuume vaivaa jo...


2 kommenttia:

  1. Ihania maisemia ja rentoa meininkiä. Oikeaa lomatunnelmaa ja aurinkokennojen lataus kylmää ja pimeää vasten oli varmasti paikallaan.

    VastaaPoista