sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Farmi

Oletteko seuranneet reality-sarja Farmia? Minä aloin seuraamaan, mutta olen hieman pettynyt. Olisin odottanut, että ohjelma olisi henkinyt enemmän 1800-luvun olosuhteita. En pidä siitä, että kilpailijaporukka koostuu  lokeroiduista stereotypioista, vaan olisin toivonut että osallistujat olisivat olleet enemmän "taviksia" ja historiasta kiinnostuneita sopeutujia, jotka eivät pyrkisi elämään tässä ajassa tehdyillä valinnoilla, jotka eivät olisi istuneet tuon ajan maailmaan ja yhteiskuntaan sellaisena kuin se todellisesti tuona aikana on ollut. Kasvissyönti on sinänsä ihan ok, mutta ei se tuon ajan maalaiselämässä ole kovin kestävä ja yleinen ajatus ollut. Enemmän olisin toivonut ohjelman olevan historian elävöittämistä.

Samoin olisin toivonut, ettei kilpailijoilla olisi nykyajan vaatteita ja varusteita. Minua ärsyttää  se, että kilpailijat käyvät tämän ajan mukaisia arvokeskusteluja eivätkä pyri omaksumaan tuon ajan arvomaailmaa, jossa vanhempia ihmisiä on arvostettu ja kunnioitettu ja hierarkia yhteiskunnassa oli selvä. Ei tasa-arvoinen, mutta se oli sitä aikaa.Nyt ohjelma on vaan kasa nykyajan arvoilla ja asenteilla varustettuja stereotypioita (nuorta, vanhaa, maalaista, kaupunkilaista, homoa, "hippiä" ym) jotka joutuvat vaan tulemaan toimeen ilman sähköä ja ruoka pitää hankkia itse. En mahda mitään sille, että minua ärsyttää laiturilla joogaava tyyppi tai neitimäinen mies (vaikka molemmat varmasti herttaisia ihmisiä), ne ei vaan nyt istu tuohon 1800-luvun miljööseen.
Mutta ohjelman hyviä puolia on kerrassaan idyllinen vanha maalaismiljöö, ihanat eläimet ja toivottavasti jatkossa historiakin tulee enemmän esiin. Pehtoori on myös ihan jees :) Ja mun lempikilpailija on se mies, jolla on itsellään lampaita ja kanoja ja se vanha mummeli, sellaisia olis saanut olla koko sakki :)

Kanat kun on niin mun sydäntä lähellä ♥


Lauantaina me siivottiin meidän kanala/kanila, rakenneltiin vähän lisää virikkeitä ja parempi munimispesä kanoille ja laitettiin ikkunalaudalle kasvamaan krassia, herneenversoja ja ohraa :)

 Torstaina meidän kanalaan lisää asukkaita, niistä kuvia sitten myöhemmin :)

4 kommenttia:

 1. Kivoja kanajuttuja :) Hauskaa tutustua aiheeseen etukäteen, koska meillekin tulee vielä muutaman vuoden sisällä kanoja, luulisin.

  Minäkin petyin Farmiin. Katsoin tosin vain yhden jakson, mutta ohjelman idea tuli jo siinä esille. Siellä ne ihmiset vaan istuivat kahvipöydässä keskustelemassa elämänarvoista, enkä voi kuvitella sellaista hetkeä 1800-lukulaiselle maatilalle. Ehkä hienoon porvariskotiin, mutta en tuohon haettuun miljööseen. Jo se tökki. Puhumattakaan muista epäkohdista. Munkin suosikkini oli se mies, joka ilmeisesti oli maanviljelijä. Tuntui ainoana edes osaavan mitään.

  VastaaPoista
 2. Olen samaa mieltä Farmista. Kuvittelin, että siinä olisi ideana palata menneeseen aikaan ja selvitä siinä ajassa. Nyt ohjelmaan on kerätty mahdollisimman erilaisia persoonia, että ohjelma olisi vetovoimaisempi, kun erilaiset elämänkatsomukset törmää.

  VastaaPoista
 3. Täysin samaa mieltä!! Kiteytit juuri hyvin, että mukaan on valittu stereotypioita. Itseäni tympii erikoisten ääri-ihmisten oleminen pääosassa eikä itse tuo miljöö ja menneet arvot.

  VastaaPoista
 4. En ole katsonut Farmia(kaan), mutta eikös nuo ohjelmat pyrikin juuri ärsyttämään. Noilla vastakkainasetteluilla niitä myydään.

  Varmaan ei kasvissyönti ja joogaaminen olleet 1800-luvulla ihan joka maalaisisännän juttuja (niin kuin ei nykyäänkään), mutta on niitä harrastettu silloinkin, jopa Suomessa. Tietysti vain lukevat ihmiset, joilla oli yhteyksiä ulkomaailmaan. Esimerkiksi tolstoilaisuuteen kuului kasvissyönti ja pyrkimys yksinkertaiseen elämään.

  VastaaPoista