keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Odotusta

Ostimme yhdessä kanaharrastajakaverini kanssa käytetyn hautomakoneen, Covatutto 16-merkkisen, johon mahtuu 16 munaa. Laitoimme sen "tulille" tiistaina 29.4, sisään 10 kaverin kotikanalasta (jossa siis kukko) saatua munaa ja ja lisäksi kuusi Siwasta haettua valkoista Eldorado-luomumunaa =)


Munia haudotaan noin 19-21 päivää kosteassa ja lämpimässä, lämmöt pitäisi olla noin 37,5-39 asteen kieppeillä. Haudontalämmöissä on erilaisia ohjeita, kuitenkin voisi sanoa, ettei alle 36 lämmöillä onnistu eikä toisaalta lämmöt saisi nousta yli 39 ainakaan pitkäksi aikaa. Nyt lamppu sammuu, kun mittari näyttää noin 39 astetta.

Koneeseen lisätään vettä yhteen altaaseen ja siinä on oma lämpömittari (fahrenheit). Laitoin kuitenkin vielä lisäksi paistomittarin tuonne, on helpompilukuinen tuo digimittari kun koneen oma fahrenheit-mittari. Se mittaa lämpöä munien päältä.


Kosteusmittaria minulla ei ole, joten luotan nyt koneen omiin ohjeisiin sen suhteen. Keskikaukalo on täynnä vettä, ja kun ensimmäiseen munaan tulee särö, lisään vettä uloimmaiseenkin kaukaloon, koska kun tiput alkaa kuoriutumaan, pitää kosteuden olla hautomavaihetta korkeampi, jotta tiput ei juutu kalvoihin. Toisaalta, kosteutta ei saa olla liikaa, koska munankuori on huokoinen ja muuten tiput voivat hukkua kuoriinsa :(


Munia tulee myös käännellä haudonnan aikana pari kolme kertaa päivässä (ei ekana eikä kolmena viimeisenä päivänä ennen kuoriutumista). Haudonnan aikana munia voi läpivalaista lampulla, jotta näkyy ovatko ne lähteneet kehittymään. Alla olevassa kuvassa näyttäisi olevan elämää. Kananmunaan muodostuu hämähäkkiä muistuttava kuvio, jossa tumma läikkä keskellä ja siitä lähtee verisuonia. Kaikki kaupan munat näyttävät nyt tältä..Tässä alla muna, joka ilmeisesti ei ole lähtenyt kehittymään(??), verisuonia eikä tummaa läikkää näy, ainakaan noin kun noissa valkoisissa kaupan munissa. Näissä on kyllä ruskeat kuoret, osassa melko paksut, joten en ole poistanut vielä koneesta, jos näistä kuitenkin tulis jotain enkä vaan osaa katsoa... Osa munista oli ihan läpikuultavia, niissä ei näkynyt edes tuota mollukkaa, joten ne poistin.


Ihmeellistä kyllä, nyt näyttäisi, että kaikissa kaupan luomuissa on elämää, mutta kaverilta saaduissa valitettavasti ei, vaikka niistä toivoinkin kovasti saavani tipuja, joista osa jäisi omaan kanalaan. Mutta toivotaan nyt, että haudonta onnistuu loppuun ja saamme edes muutaman tipusen :) Laskettu aika on sunnuntaina 18.5 :)

Kanoja saamme vielä lisätä kanalaamme ja kukkopojat sitten päätyvät myyntiin taikka pataan.

5 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ekana tuli mieleen munankeitin, mutta vähän sitähän se onkin :)

   Poista
 2. Ohoo, mielenkiintoista! Jään innolla odottamaan miten munat kehittyy.

  VastaaPoista
 3. Pidähän peukkuja, konehaudonnassa on varsinkin ensikertalaisella monta mutkaa matkassa ja moni juttu niin pienistä asioista kiinni :) Mutta toivottavasti kaikki menee hyvin :)

  VastaaPoista
 4. Toivotaan parasta! Kiintoisaa hommaa

  VastaaPoista