maanantai 4. elokuuta 2014

Mehiläistarhaajaopiskelijat opintomatkalla

Suoritan Pohjois-Karjalan aikuisopistossa mehiläistarhaajan ammattitutkintoa. Kävimme opintomatkalla Komppa-Seppälän mehiläistarhalla, joka lienee Suomen suurimpia. Pesiä oli yli 1500. Saimme erinomaista oppia Ari Seppälältä. Opintomatkallamme kävimme hakemassa pesiltä hunajaa...
 


Aloitimme pesille talviruokintaa...


Yövyimme Hartolassa kauniissa Tollinmäen kartanossa, jossa 200-vuotiset tammet seisoivat uljaina pihalla.Kartano oli ulkoapäin todella kaunis, sisätilat olivat hieman "kärsineet" 80-luvun remonteista (minun makuuni kärsineet siis), oli mäntyparkettia ja haaleita 80-luvun tapetteja. Mutta puusepän taidonnäytteet olivat edelleen upeina tekemässä kartanosta todella kauniin.Majoituimme opiskelijakaverini Mervin kanssa tässä varjoisassa kammarissa :)


Illalla istuskelin ikkunan äärellä ja mietin keitä siinä oli mahtanutkaan istua ennen minua... millaista elämää pihalla oli silloin näkynyt?


Nämä mahtitammet olivat ainakin seisoneet paikallaan koko kartanon historian ajan...


Niin kaunista... rakastan paikkoja, joilla on pitkä historia. Mielikuvitus lentää...

Suosittelen lämpimästi tätä Tollinmäen Kartanoa, jos kiinnostaa Bed and Breakfast-tyyppinen majoitus historiallisessa miljöössä. Kartanolla on vaatimattomampaa majoitustilaa myös toisessa rakennuksessa, "Savipytingissä", jossa on toiminut aikanaan kunnansairaala ja pihassa on myös kolmas rakennus, jossa aikanaan ollut vesitorni sairaalan käyttöön, mutta joka nyt on muutettu uimahalliksi :) Kävin siellä iltauinnilla, aika luksusta :) Kartanonisäntä oli sympaattinen eläkkeellä oleva mies, joka laitteli meille maittavan aamiaisen ja soitti vielä flyygelillä meille tunnelmamusiikkia ja kertoili kartanon historiasta.


Pihamaalle oli rakennettu pieni huvimaja, liekö tehty alkuperäisen mallin mukaan.


Kattorakenne oli tismalleen sama kuin omassani, jonka lasteni isä minulle rakensi muutama vuosi sitten :)Lauantaina sitten olimme  katsomassa hunajan käsittelyä Komppa-Seppälän tilan linkoomossa. Ammattilaistarhureilla on tietenkin linkoomolinja, näppärästi ja nopeasti saa tällä suuria määriä kennoja kuorittua ja lingottua.


Vaaka-akselilinkoon mahtui 120 kehää kerrallaan.


Herkullista hunajaa...


Linkouksen jälkeen niin hunaja kuin kuorimavaha pumpattiin separaattoriin ja sieltä hunaja edelleen tynnyreihin.


Linkoomossa oli aika lailla näitä kavereita myöskin :)


Lisäksi työskentelimme Arin paritustarhoilla (kuva alla) sekä jaoketarhoilla, tarkistimme niissä emojen tilannetta.


Oli kyllä opettavainen ja kiinnostava reissu, helle meinasi kyllä hyydyttää aurinkoisilla tarhoilla, kun nuo haalarit on kuitenkin aika kuumia (joskin välttämättömiä). Yhtään pistoa ei tullut. Ensimmäisen pistoni otin sitten eilen omalta tarhalta, nahkahanskan läpi, kun haimme toisen satsin hunajaa ja aloitimme talviruokinnan jo kahdella pesällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti