maanantai 22. syyskuuta 2014

Ei (koti)vara venettä kaada

Jovelan Johannan innoittamana taidan minäkin kirjoitella muutaman sanasen kotivarasta ja kokeilustamme, joka jää kyllä pysyväksi käytännöksi. Päätimme siis tuossa loppukesästä, että sen sijaan, että lähes joka päivä haemme lähikaupasta jotain täydennystä jääkaappiin, käymmekin jatkossa kaupassa vain kahdesti kuukaudessa, lisäksi täydennämme tarvittaessa maitoa lähikaupasta. Lisäksi alamme kerätä entistä suunnitelmallisempaa ja suurempaa kotivaraa.

Parin kuukauden kokeilu takana ja säästöä ruokakuluissa tuli huomattavasti aiempaan tottumukseemme verrattuna. Lisäksi tietysti säästyi paljon aikaa kaupan jonossa seisomiselta muille asioille. Ei tule heräteostoksia. Lapset eivät nau'u jonninjoutavia, kun tietävät, että kauppaan ei mennä ja heillä on oma budjetti, jolla itse ostavat sitten koko kuukaudeksi kerrallaan perjantainaminsa.

Kokeilu haastoi myös keksimään ja miettimään mitä kaikkea ruokaa saa valmistettua siitä, mitä kaapista löytyy ja tuli kokeiltua paljon sellaisia ruokia, joita ei ole pitkään aikaan tullut tehtyä, mm paprikajuustokeittoa, itsekeitettyä tomaattikastiketta ja kuivattuja tomaatteja pitsan päälle, täytettyjä paprikoita, perunarieskaa, banaanikakkua jne. Eikä tullut käytettyä eineksiä juurikaan.

Kotivara tarkoittaa sitä, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tavaroita vähän enemmän. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi.  Lisätietoa vaikkapa täältä. Tämä on siis suomalainen suositus, pitäisi löytyä joka kodista. Mutta me haluamme varustautua hieman pitempäänkin jaksoon, joten tavoittelemme vähintään sellaista parin kuukauden "omavaraisuutta" kotivaralla. Ihan vaan varulta. Se on oikeasti muuten aika koukuttavaa ja mielenkiintoista!


Aina olen ollut luonteeltani jonkinlainen hamsteri, mutta nyt ajattelimme ihan järjestelmällisesti suunnitella ja hankkia jonkinlaista varmuusvarastoa, tulipa sitten pitkä sähkökatkos, lakko,  joku sairaus tai vaikkapa joku vakavampi hätätilanne. Varastoimme sitä mitä käytämme, eli emme päästä mitään menemään vanhaksi. Kuten kuvasta näkyy, tilaa on vielä runsaasti, eli hyllyjä vaan lisää tekemään :D Meidän ruokakomero ei ole ihan niin tunnelmallinen kuin Jovelassa tämä ihanuus, klik mutta Pajulaan voisimme rakentaa tupaan suuren ruokakomeron, joka voisi olla tämäntapainen sitten :)

Kotivarana meiltä löytyy silti nytkin helposti parin kuukauden ruoat, osa pakkasesta, osa kuivatuotteina/säilykkeinä.

Kahden kuukauden kotivarahaasteessa huomasimme, että pesuaineita (vaikkapa mäntysuopaa joka käy vähän kaikkeen) kannattaa hamstrata enemmän kauppapäivänä, juustot, margariinit ja maito loppuvat ensimmäisenä, niitä voi siis varastoida vähän reilummin. Sokeria meillä on mennyt mahdottomasti, mutta se johtuu mehiläisten talviruokinnasta. Kahviakin kannattaa ostaa useampi paketti. Mutta ruoka noin muuten tuntuu riittävän, toista kauppareissua ei sen vuoksi olisi edes tarvinnut tehdä. Teemme paljon keittoja ja laatikoita, joista riittää useaksi päiväksi. Ukille pitää olla joka päivä ruokaa lämmitettäväksi, joten teemme aina illalla valmiiksi, siitä saamme sitten itsekin eväät töihin, ukille päiväruoan ja meille ja lapsille iltaruoan, aina pariksi päiväksi eteenpäin :)

Sähkökatkoja varten meillä on kuivaa puuta, puuhella, pönttöuuni ja puulla lämpiävä ulkosauna (=ei tule kylmä ja ruoanlaitto ja peseytyminen onnistuu ilman ongelmia), vedenjakelun keskeytystä varten kaivossa on juomakelposta vettä jota voi käyttää myös pesuvetenä sekä vaikka vessanpöntön huuhtelemiseen, jos sitä kantaa säiliöön sankolla :) Vettä kannattaa olla myös kotivarana puhtaissa astioissa, tällä hetkellä meillä ei ole, mutta tarkoitus olisi pitää muutamaa pönikkää, niitä voi kierrättää sitten mökkireissuilla ym. Ilman kaivoa tilanne olisi hädän tullen hankalampi, sillä tarvittavan veden määrä on suuri:  juomavettä ja muita juomia tarvitaan 16 litraa henkeä kohden viikoksi. Lisäksi vettä tarvitaan hygieniaan ja WC:n huuhteluun.

Agregaatti olisi hankintalistalla myös, jos joskus hyvä ja halpa kohdalle sattuu, sitä tarvitaan lähinnä siihen, että meillä on kolme pakastinta, jotka sitten sulaessaan pilaannuttavat suuret määrät ruokaa. Viime syksynä sähköt olivat vajaan vuorokauden poissa yhtäjaksoisesti ja kovin suurta vahinkoa ei siinä ajassa tapahtunut.

Kotivara-varastosta ainakin kilokaupalla kynttilöitä, öljylamppuja, lamppuöljyä, tulitikkuja, hygieniatarvikkeita, lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita, vessa- ja talouspaperia, taskulamppuja, pattereita.

Ruokapuolelta löytyy ainakin hiutaleita ja ryynejä, jauhoja, sokeria, hunajaa, makaroonia, riisiä, pasta-aterioita, nuudeleita,  hedelmäsäilykkeitä, lihasäilykkeitä, kalasäilykkeitä, tomaattimurkskaa, oliiveja, soijarouhetta, muusijauhetta, kastikeaineksia, kahvia ja kaakaota, suolaa, suklaata, keksejä, suolakeksejä, maissinjyviä, ruokaöljyä, mehua, UHT-maitoa, maitojauhetta, hilloja, hiivaa, ketsuppia, sinappia, vissyä ja limpparia, viiniä, etikkaa.Lisäksi meillä on ne kanat, jotka munivat ja lihakaneja kasvamassa myös.

 Olen aina pitänyt myös retkeilystä ja kotivaraan sopii myös sen tiimoilta hyviä tuotteita, esimerkiksi  joululahjaksi voisin toivoa pukilta muun muassa lisää kotivara-tarvikkeita, esimerkiksi kattavaa ensiapupakkausta, avaruuslakanaa, tuluksia, dynamotaskulamppua, erilaisia pieneen tilaan meneviä työkaluja ja niin edelleen.

9 kommenttia:

 1. Hieno kotivara! Onnittelut :) (oi jospa itsellänikin olisi tuota tilaa enempi)

  VastaaPoista
 2. Hienoa! Tällaiseen mekin pyrimme :)

  VastaaPoista
 3. Joo, totta: on hieno kotivara Jovelassa, mutta niin on kyllä teilläkin! Ei yhtään häviä sille ja ottaisin heti itselleni :) On ihana! Ja säästää rahaa ja saa vielä parempaa ja terveelisempää ruokaakin! Mahtavaa!

  VastaaPoista
 4. Minä olen niin laiska lähtemään kauppaan, että kotivaraa on siunaantunut ihan itsestään. Skafferi on katonrajaa myöten täynnä. Investoin viime vuonna hyvään hyötykasvikuivuriin ja sillä on kätevä kuivata melkein mitä tahansa. Säilyy hyvin, eikä ole huolta sähkökatkoistakaan. Kesäkaudella kun kasvimaalta saa kaikenlaista olen aika omavarainen vaikkei niitä kanoja vielä olekaan. Useimmiten joudun lähtemään kauppaan kun kissanruoka alkaa loppua, vaikka sitäkin on varastoin ja Nero metsästää itsekin.

  VastaaPoista
 5. Viisasta! Meillä on kotivaraa pariksi viikoksi, mutta olisi hyvä vielä parantaa sitä.

  VastaaPoista
 6. Näinhän sitä ennen elettiin. Syksyn aikana varauduttiin vuodeksi eteenpäin. Niin toimin kun lapset oli pieniä ja asuimme maalla. Nyt ei ole säilytystilaa ihan niin isolle määrälle elintarvikkeita. Mutta jos haaveet toteutuu niin paluu entiseen on aivan varmaa.
  Ihanaa kun ihmiset säilöö ym. Ihanaa jatka samaan malliin.

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa järkevältä! Itsekin olen tuosta haaveillut, mutta toteutus on jäänyt vaiheeseen.

  VastaaPoista
 8. Kuulostaapa hyvältä. Täällä käydään kerran viikossa kaupassa ja jo sekin tuo mielestäni säästöä ja kauppalista on mukana aina.

  VastaaPoista
 9. Onpa mahtava kotivara ja tilaakin on vielä hulppeasti vaikka mille! Kanoja meidänkin pitää saada ensi kesänä!

  VastaaPoista