maanantai 16. maaliskuuta 2015

Energianiksit vanhassa talossa


Asumme yli 60 vuotta vanhassa, pääosin purueristeisessä rintamamiestalossa, joissa neliöitä on reilu 200. Tässä kerron muutamia vinkkejä, millä olemme saaneet pienennettyä asumiskuluja ja säästäneet energiaa sekä suunnitelmista, joilla jatkossa aiomme päästä vielä parempaan tulokseen eli pienempään energiankulutukseen.

Lämmitysmuotona meillä on vesikiertoinen öljylämmitys + puulla lämmitettävä pönttöuuni ja puuhella. Käyttövesi lämpiää myös öljyllä tällä hetkellä.


Talosta oli purettu vanhat tulisijat, joten muurautimme uuden pönttöuunin Mika Häkkisen kautta ja se on ollut erinomainen sijoitus. Parilla pesällisellä riittää lämpöä pitkäksi aikaa.

Lisäksi hankimme valurautaisen puuhellan keittiöön.

Vedenkulutus

Tässä me ollaan jo tosi hyviä! Meidän taloudessa asuu tällä hetkellä viisi henkilöä ja meillä kuluu käyttövettä vain noin 120 m3 vuoteen. Siitäkin voisi vielä pikkuisen nipistää mielestäni, mutta hyvä noinkin. Meillä on uudehkot kodinkoneet, jotka käyttävät vähän vettä. Käymme kyllä suihkussa/saunassa päivittäin, mutta suihku on pikainen, eikä sinne jäädä "nautiskelemaan". Suihkun vedentulon määrää on myös mahdollista säätää ja se on säädetty pienemmäksi.

Lisäksi muutoin kuin kylmimpinä talvikuukausina lämmitämme myös paljon ulkosaunaa, jonne vesi nostetaan omasta kaivosta. 

Jääkaapissamme on vesiautomaatti, josta tulee aina kylmää vettä, joten kylmää juomavettä saadakseen ei tartte kesälläkään laskea hanasta turhaan odotellen veden viilenemistä.

Pesemme aina astiat koneessa energiansäästöohjelmalla, emme huutele ennen pesua. Pyykkikoneessamme on mahdollisuus valita ohjelman lämpö ja pesuaika, säädämme pesuajan aina pyykin likaisuuden mukaan, mutta yleensä normaalille vaatepyykille riittää hyvin joku 40-50 minuuttia ja puhdasta tulee. Tässä tulee myös runsaasti säästöä, niin sähkössä kuin vedessäkin!

Sähkönkulutus

Käyttösähkö meille kuluu noin 10000 kWh, joka on aivan liikaa ja se on meillä tarkkailussa - pohdimme usein, miten päästä pienempiin lukemiin - tavoite olisi noin 6000-7000 kWh. Meillä palaa liian usein valot siellä täällä, eikä kaikki lamput ole energialamppuja. Olemme nyt niitä alkaneet pikkuhiljaa vaihtamaan energialampuiksi. Yölläkin palaa valo ainakin vessassa, että lapset näkevät sinne mennä ja lasten huoneissakin yövalot. Tytön huoneessa se on onneksi led-tähtitaivas, joka vie todella vähän sähköä. Meillä on kaksi sisäänkäyntiä, toisella puolella on liiketunnistin, toisessa ei - pitäisi ehdottomasti hankkia! Kanalassa taas sisä- ja ulkovalo on samalla kytkimellä, eli ulkovalo palaa myös päivisin, kun sisävalot on pidettävä päällä - kesäksi ruuvaamme kyllä polttimon irti, jottei se turhaan vie sähköä, mutta tämä asia pitäisi korjata myös eri kytkimille ja pihavalo liiketunnistimen taakse. Uskon, että nimenomaan valaistuksella voisimme tuoda huomattavaakin säästöä sähkönkulutukseen.Meillä on myös yksi telkkari päällä lähes aina, ukki katsoo päivisin paljon telkkaria, ja iltaisin pahimmillaan on päällä kaksi telkkaria + videotykki... Pöytätietokone unohtuu myös päälle usein, vaikkei sitä käytetä ja se onkin suuri energiasyöppö. Eli paljon parannettavaa olisi, usein laitteet tuppaavat jäämään päälle, kun siirrytään muihin hommiin. Yritämme siihen kiinnittää kuitenkin kasvavasti huomiota.

Kuten edellä totesin, sähkölaitteemme ovat valtaosin kuitenkin uusia. Keittiössä meillä on uusi jääkaappipakastin ja induktioliesi, joka säästää energiaa. Ruoka valmistuu sillä nopeasti. Lisäksi voimme hyödyntää puuhellaa.Saunomme monta kertaa viikossa, mutta kiuas on uusi. Meillä on myös noin 10 vuotta vanha kuivausrumpu (taitaa olla ainoa vanha kodinkone), joka pyörii päivittäin talvikaudella, kesäisin pyykki kuivataan aina sään salliessa tietysti ulkona.

Kanalaa lämmitimme sähköpatterilla vain pahimpina pakkaspäivinä tammi/helmikuussa, päiviä oli yhteensä alle 30. Muutoin siellä kestopehkun ansiosta pysyy lämpötila sopivassa 5-10 asteessa ilman lämmitystäkin. Kanalassa palaa lisäksi kaksi lamppua (loisteputkea) noin 12 h/vrk.

Seuraavat keinot aiomme vielä kokeilla sähkönkulutuksen pienentämiseksi:
- hehku- ja halogeenilamppujen vaihto energiatehokkaampiin
- turhien valojen sammutus
- sähkölaitteiden sammutus, kun niitä ei käytetä
- ulkosaunan entistä suurempi käyttö sähkösaunan sijaan
- puuhellan hyödyntäminen haudutettavissa ruoissa sähköhellan sijaan
- kaikkiin ulkovaloihin liiketunnistin ja myös sopiviin sisätiloihin, esim wc ja eteinen
- kuivausrummun uusiminen lähitulevaisuudessa

Liiketunnistimia löytyy Taloon.comin valikoimista: Liiketunnistimet.

Lämmitys

Meillä on vanha öljypoltin ja vesikiertopatterit. Kaikki aivan tiensä päässä. Öljynkulutus on valtavan suuri - 3000 l vuodessa. Tämä on asia, jota pohdimme jatkuvasti. Olemme yrittäneet montaa keinoa pienentääksemme öljyn menekkiä, mutta laitteisto on jo niin vanha ja tehoton, ettei mikään näytä juurikaan auttavan - ei tukilämmitys pönttöuunilla, ei kattilan säätö ja huolto, ei systeemi, joka säätää sisälämpötilaa ulkolämpötilan mukaan - se auttoi sen verran, että sisälämpö on kyllä laskenut noin 2 astetta ja on nyt noin 22 astetta.
Lämmitys nielee todella paljon rahaa vuoteen. Haluaisin luopua öljylämmityksestä kokonaan. Tällä hetkellä vaihtoehtoina harkitsemme entistä enemmän puulämmitykseen siirtymistä ja sille tukena kahta ilmalämpöpumppua sekä ylä- että alakertaan. Tällöin joutuisimme hankkimaan myös lämminvesivaraajana ja lämmittämään käyttöveden sähköllä. Toinen vaihtoehto olisi ilmavesilämpöpumppu - siskollani on sellainen varaavan takan lisäksi ja on ollut tyytyväinen - se lämmittäisi myös käyttöveden ja toimisi vanhassa patteriverkostossakin - tällöin patterit ja termostaatit pitäisi kunnostaa.

Patteritermostaatit kuuluvat myös Taloon.com valikoimaan: Patteritermostaatit

Seuraavia keinoja aiomme kokeilla lämmityskulujen pienentämiseksi:
- termostaattien uusiminen
- patterien puhdistus/uusiminen tarvittaessa
- selvitetään ilmalämpöpumpun vs ilmavesilämpöpumpun kustannukset
- pyritään pääsemään eroon öljystä
- panostetaan puulämmitykseen - puut saamme omasta metsästä.

Miten teillä säästetään energiaa?

Tämä kirjoitus osallistuu nettirautakauppa www.taloon.com:in blogikilpailuun http://www.energianiksit.fi kutsuttuna.

5 kommenttia:

 1. Erinomaisia vinkkejä! Kiitos näistä :)

  VastaaPoista
 2. Erinomainen postaus, olet pohtinut näitä asioista todella huolella!

  Me pääsemme lämmityksestä todella helpolla, sillä taloyhtiö on kaukolämmössä.

  VastaaPoista
 3. Meillä on liiketunnistin eteisessä, muuten hyvä, mutta joka kerta kun joku neljästä katista kulkee eteisestä, napsahtaa valo päälle. Liiketunnistimen saa onneksi kytkettyä pois ja aamun jälkeen laitan sen heti pois päältä. Meillä käytetään vielä hehkulamppuja, kun on osin sähkölämmitteinen taloa niin hehkulamputkin lämmittävät ja energialamppujen hinnat on mielestäni törkeät. Meillä on muutamassa pistorasiassa ledyövalo, suosittelen sellaisia, näkee hyvin mennä vessaan!

  Sauna on puulämmitteinen, samoin vesi saunalla lämpenee puilla. Sisällä on vesivaraaja joka lämpenee sähköllä. Varaajan koko kannattaa mitoittaa oikein, meille riitti 200 litrainen, jopa 150 litrainen olisi saattanut riittää, mutta koska lapset käyvät suihkussa paljon niin pelattiin varman päälle.

  Yksi iso energian säästäjä on olleet eteisen oviverhot, kaksinkertainen kangas pitää todella hyvin viiman ja kylmän pois ja eristää. Nämä varmana ne meidän suurimmat keinot säästää 7 tulisijan lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä kommenteista - enpä tullut ajatelleeksikaan että meidän talouden 3 kissaa ja 2 koiraa kyllä varmaan veisivät tosiaan tehon noista liiketunnistimista. Tuo poiskytkeminen päiväksi siis kannattaisi muistaa tehdä ainakin :)

   Poista
 4. Hieno postaus. Öljypolttimen vaihtoa kannattaa miettiä. Vanhemmillani on öljylämmitys ja polttimen vaihto pudotti öljyn kulutuksen puoleen.

  VastaaPoista