maanantai 2. syyskuuta 2013

Pajula - jonain päivänä unelmieni kesäkoti?

Olipa ihana syksyinen ja aurinkoinen viikonloppu, joka tosin päättyi ukkoseen ja rankkasateeseen.

Mutta ennen sitä ehdimme tehdä monta mukavaa juttua.

Ensinnäkin kävimme murun ja Villivarsan kanssa maalaismarkkinoilla. Villivarsa pääsi tietysti silittelemään taas ihania elukoita. Ostettiin hunajaa ukille, porkkanoita kanilan asukeille, herneitä piknik-evääksi, ihania kukkasia minulle ja vähän herkkuja Villikselle ja Kirpulle. Olipas mukava aamunaloitus!

Sitten lähdimme murun, Kirpun ja Villiksen kanssa vanhempieni omistamaa vanhaa maatilaa, Pajulaa, katsomaan. Minulla oli tietysti ajatuksena saada muru innostumaan tästäkin projektista, koska minusta Pajula on just sellainen ihana 20-luvun hirsirunkoinen taloihanuus, jonka haluaisin kunnostaa kesäpaikaksi ja sisustaa ihanaksi. Ja siellä on niin kaunis maalaismaisemakin ympärillä. Silti se sijaitsee noin puolen tunnin päässä kaupungista, eli sopii hyvin kesäpaikaksi.

Tässä muutamia kuvia...
Vanha navetta... vaatii totaalikunnostuksen kuten kaikki muutkin rakennukset tosin täällä, paitsi katto, joka on hiljattain uusittu... ei loppuisi homma kesken :)


Itse talo... pieni suloinen torppa, jossa on kaksi kammaria yläkerrassa, alhaalla yksi kammari, pieni sali ja tupakeittiö. Siinäkin on katto hiljattain rempattu onneksi. Muutoin se onkin ihan "räjähtänyt".


Muru ja kirppu testaili "minitraktoria", ruohonleikkuria siis, mutta koska ei ollut kuulosuojaimia, ei Kirppu kuitenkaan uskaltanut sillä ajaa.


Navetan ylisille ei kunnolla pääse, kun välikatto on romahtanut osittain. Sieltä kaivettiin kuitenkin Villiksen puuhepalle suitset, joita löytyi seinältä :)


Ylisillä sijaitsee myös tämmönen rengin kammari, vai mikä lie ollut  pieni kesähuone :)


Pihamaata tiellepäin reunustaa valtava aita täysikasvuisia kuusia, jotka haluaisin kaataa tai ainakin reilusti harventaa, jotta ihana peltomaisema paljastuisi sieltäkin suunnalta..


Vanha sauna takaa päin kuvattuna.


Ihan kun pieni noidanmökki... supersuloinen. Alin hirsi on laho :(

Kurkistetaanpa sisään noidanmökkiin!


Ensin pikkuruinen eteinen, jossa on ikkuna, sen jälkeen pukuhuone, ikkuna sielläkin. Seinät on pinkit :D Ihana vanha penkki ja naulakko. Tää oikein kutsuu hommiin :) Pesua, maalaamista, korjaamista ja sipistelyä :)


Saunaa me jo siskon kanssa purettiin yhtenä kesänä. Katto pitäisi uusia, se meinaa tulla niskaan (eristeenä on hiekkaa), hirsista alin tai alimmat on lahonneet :( Kiuas ja muuripata pitää myös uusia, uudet lauteet laittaa. Muistelen, että valettu lattia oli kutakuinkin ehjä.


Mutta kun se on niin ihana. Jospa sen saisi jotenkin pelastettua :)

Ja entäs sitten itse talo. Minä vaan niin tykkään siitä. Nuo vanhat ruutu-ikkunat ♥


Talo on hirsirunkoinen ja se on muutoin ehjä ja kunnossa, paitsi alakerran yhden ikkunan alta on päässyt laho iskemään. Mutta sekin lienee korjattavissa.
Kuisti oikein kutsuu siivoomaan, maalaamaan, laittelemaan verhot ikkunaan ja pelargonit ikkunalaudalle...


Talossa on kauniita vanhoja peiliovia. Ne voi onneksi kaikki kunnostaa ja maalata. Jokainen on ihan oma yksilönsä,. kaikki eri kokoisia :)


Eteinen... Siinäkin ihana iso ikkuna tuomassa valoa.  Lattiat täältä on purettu, koska kellarikerroksen katto (valu) oli romahtanut. Ajatus olisi täyttää kellari jollain, valaa päälle betoni ja rakentaa lattia uusiksi.Näkymä keittiöstä kammariin ja "saliin." Savupiippukin on purettu, koska se oli niin huonokuntoinen. Samaten salin nurkassa ollut pönttöuuni.


Keittiö on myös ihanan valoisa ja tilava, ikkunat kahdella puolella. Takapihan puolella kasvaa hernepensaita tiheänä viidakkona, sen takana peltoaukeaa, eli sielläkin haluaisin karsia näkyviin kaunista maisemaa.
Ikkunaruudutkin on monessa kohtaa rikki :( Salin jättäisin hirrelle. Laittaisin seinälle kauniin vanhan ryijyni ja hankkisin kiikkutuolin. Isäni lupasi tulla siihen kiikkumaan, jos me on murun kanssa saatu talo joskus kunnostettua :D


Ikkunoista avautuu ihan täydellinen vehreä maalaismaisema.


Kurkataanpa hieman yläkertaankin kapeita kierteisiä portaita pitkin...


Yläkerrassa on kaksi pientä matalahkoa kammaria.


Pitäisi purkaa hirttä myöten täälläkin, levyttää, tapetoida, maalata. Olisi jo miljoona ideaa... :) Näistä saisi kauniita valoisia huoneita, jossa olisi ihanaa kesäyöt nukkua ♥ Ja syksylläkin. Ja äitini haaveilee, että joskus tässä talossa vietettäisiin vielä perhejoulua :)


Kummassakin kammarissa on pieni vinttikomero.


Ja tällainen näköala olisi tarjolla toiseta kammarista - mulle kelpais. Toisen eessä kasva koivu, joka pitäisi kaataa. Sieltä olisi vielä kauniimpi näköala.


Iskä ja muru tutkailee...


Suurin ja kallein homma olis alakerran lattian korjaus (täyttö, valu, uuden lattian rakentaminen). Loppu onkin melkein pelkkää sipistelyä ;) No ei ihan niinkään, mutta kuitenkin hyvänä puolena on se, että talo on pieni ja sen rakenteet on valtaosin kunnossa. Lattian ja pönttöuunin tms tulisijan rakennus vie rahaa, mutta muuten olisi levytystä, tapetointia, panelointia ym, joka saadaan tehtyä itse ja siihen ei kauheasti rahaa menisi.


Näkymä navetan nurkalta naapuritalolle.Pikkusen notkahtanut vajan katto...

Pidettiin pieni piknik lasten iloksi pihanurmella :)Paistoin mukaan omenahyvettä, joka maistui varsinkin Kirpulle :)Ja innostuiko se muru? No innostuihan se!
 
♥♥♥

10 kommenttia:

 1. Näyttääpäs kivalle, vähän samantapaisia juttuja löytyy meidän "möksältä". Laittamista olis sielläkin kamalasti kun se vaan joskus olis ihan oma! :) Lasikuisti odottaa laittoa, sen laitan vaikkei se omaksi tulisikaan. Ja jos tulisi niin yläkerrasta tekisin lapsille kesähuoneen yms yms yms :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis kiva nähdä se teidän möksä :) Laitteleppa kuvia vaikka joku kerta :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ainakin puitteet olis ihanat, viihtyisin kyllä noissa maisemissa :)

   Poista
 3. Ei tekemistä puutu. Tuohon navettaan kyllä rakastui heti. Siitä saisi aivan ihanan kesä/vieras talon. Tai vaikka mitä. Se on sitten ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navetassa on tilaa ja se on ihanan valoisa, samoin ylisillä on tilaa. Ongelma on, että lattia on romahtanut, eikä sinne pääse kunnolla edes raivaamaan... pitää pudottaa varmaan koko välilattia alas ja rakentaa sitten uudelleen, melkonen homma.

   Poista
 4. Hih, kivoja kuvia paljon. Kuvissa vilahteli myös antiikkitavaraa joilla on arvoa. Noidan mökissä oli hieno vaatenaulakko ja penkki ja talossa vanhoja keräilyvalaisimia. Pallovalaisimet ovat nykyään kysyttyjä. Myös vanhat sähköjohdot kannattaa säästää. Hirsi on aina arvokasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, itsekin aattelin, että nuo lamput säästetään ja saavat jäädä alkuperäisille paikoilleen, samaten vanhat naulakot ym. Ovat kauniita ja ajan hengen mukaisia aarteita.

   Poista
 5. Voi mikä ihana muru sinulla :) Ja ihanan kesäpaikan tuosta saa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, niin onkin, ihan kultainen mies :) Laittelen lisää kuvia projektin edetessä. Meinattiin mennä sinne vähän pihaa raivaamaan tässä lähiaikoina :)

   Poista