lauantai 2. marraskuuta 2013

Terveisiä kaupunkikanalasta :)

Meillä on eletty jänniä aikoja, sillä meidän kolme kaupunkikanaa ovat aloittanet munimisen, ikää kanoilla on noin 5 kuukautta :) Hassua sinänsä, että eri poikueista ja eri rotua olevat kanat, aloittivat kaikki muninnan noin viikon sisään. Muutaman päivän muni vain yksi, sitten yhtenä päivänä hämmästyimme, kun munintapesässä oli kaksi munaa ja sitä seuraavana päivänä kolme!

Aletaan olla siis omavaraisia munien suhteen :)) Ajattelin teidän lukijoiden toiveesta kirjoitella muutaman asian kanojen pidosta taajamassa / kaupungissa.


Alla kuva kanalaumasta vapaana kanalassa. Kanat tulevat hyvin kanien kanssa toimeen. Välillä käyvät kanien häkeissäkin tepastelemassa, mutta kummatkaan ei välitä toisistaan. Marsut yleensä sinkoavat koppiinsa, jos kana tulee vierailulle.

Yleensä kanat ovat kuitenkin omassa karsinassaan, paitsi jos olemme kotosalla ja käymme välillä tarkistamassa tilannetta.


Ulos on kova hinku. Nyt ei ehditä enää ulkotarhaa tekemään joten ulkoilevat valvotusti vain irtokissojen takia.


Tässä näkyy kanojen karsina, joka on verkotettu kattoon asti. Lisäsimme yhden kattovalaisimen lisää tuomaan valoa pimeänä aikana, lisäksi kanilassa on kolme ikkunaa, josta tulee luonnonvaloa. Laittelin niihin pienet verhokapatkin :) Vielä pitäisi seinät levyttää loppuun (laitamme eläinsuojaan tarkoitetun vanerin alle lisäeristettä) ja maalata muuri. Sitten olisi vanha autotalli ja nykyinen kanala/kanila/marsula siisti ja myös silmälle mukavampi katsella :)

Karsinan pohjalla kanoilla (ja myös kaneilla ja marsuilla häkin pohjalla) on kestopehku, joka on laitettu purusta ja turpeesta. Sinne voi ja kannattaa myös haravoida esim syksyn lehtiä, se antaa pehkulle kosteutta. Kanan jätökset sotkeutuvat pehkuun, eivät haise ja aiheuttavat sen, että pehku lähtee käymään (=kompostoitumaan), joka tuottaa lämpöä kanalaan. Jotkut eivät tarvitse kestopehkun lisäksi muuta lämmönlähdettä, mutta meillä pehku ei ole toiminut niin hyvin (kanoja ja kaneja niin vähän), että lämmitämme myös puulla. Kanalassa on pieni kamina.


Taajamassa asuminen ei siis ole este kanojen pitämiselle. Kanat tarvitsevat ulkotarhan, kesäkanat vain sateensuojan tämän lisäksi ja talvikanala vaatii sitten sellaisen rakennuksen, jossa lämpö pysyy plussan puolella. Kanaroduista suomalaiset maatiaiskanat sietävät kylmää, kunhan yli nollan pysyy lämpötila ja vedet sulana. Täysin riittävä lämpötila maatiaisille on talviaikana noin 5-10 astetta. Jalostetummat rotukanat saattavat vaatia lämpimämpiä oloja, mutta niistä minulla ei ole tietoa.


Tilaa kana vaatii vähän. Suositus taisi olla noin 4-5 kanaa per neliömetri. Meidän kolmella kanalla on siis siihen nähden hulppeat oltavat tuossa reilun kolmen neliön karsinassa. Aionkin ottaa vielä pari kanaa lisää, kun sopivia löytyy.

Kanoille pitää olla kuopsutettavaa pehkua, orret yöksi, hämärä paikka munimista varten (esim pesäkoppi tms). Meidän kanat ei tykänneet pesäkopista vaan munivat hämärimmässä nurkassa olevaan pesuvatiin - ruokakuppiinsa itse asiassa. Ja kun koitimme laittaa munintapesäksi toisen vadin, ilman ruokaa, heinällä täytettynä, niin ne silti munivat juuri sinne toiseen kohtaan laitettuun ruokakuppiin :D Nyt siellä on siis kaksi ruokakuppia (pesuvatia), joista toisesta kai syövät ja toiseen munivat...


Jos kanat pelästyvät esim jotain ääntä, ne kipittävät nopsasti takas omaan kotiin :)  Kanoille pitää olla aina puhdasta vettä. Veden puhtaana pitäminen on osoittatunut konstikkaaksi, vaikka meillä on kanoille tarkoitettu juoma-astia. Kanat kylpevät pehkussa, joten turvetta lentelee ympäriinsä ja sotkee veden. Mutta eilen huomasin, että yksi kana osasi juoda kanien juomapullosta, jossa on sellainen nippa päässä, mitä kun nokkaisee, tulee pillistä vettä. Taidanpa laittaa siis kanoillekin juomapullot, pysyy vesi puhtaana :)


Jyväjemmarit... Meidän kanat rakastaa ruoantähteitä ja annammekin usein mitä yli jää, tosin välillä koirat saa osansa. Meillä ei siis todellakaan mene ruokaa roskiin vaan tulee hyödynnettyä joka murena :) Kanat ovat kaikkiruokaisia. Meidän kanat kanat syövät Punahelttaa, Agrimarketista saatavaa kanan täysrehua. Mutta mieluummin ne syövät ihan kunnon ruokaa. Tänään vein lihapullan jämät ja lapsilta ylijääneen aamupuuron, kylläpä näytti hyvin maistuvan :)


Veden ja ruoan lisäksi kanoille pitää aina olla saatavilla melko hienoa soraa - kanoilla ei ole hampaita vaan ne hienontavat ruoan kuvussaan juuri tuon soran avulla. Hiekoitussora käy hyvin. Sen lisäksi kanoille pitää tarjoilla kalkkia. Meillä on iso säkki kanankalkkia, mutta annamme myös kananmunat kuoret pestyinä ja murskattuina, ne tuntuvat tekevän kauppansa paremmin kun kalkkirakeet.


Tässäpä koko lauma yhdessä kuvassa: Valkoinen kana on Isabella,  ruskea Hertta Klaara Kyllikki Kultamuna Kotko tai lyhyemmin sitä on alettu kutsumaan Klaaraksi :) ja musta kana on siis Seppo :D

Pari asiaa vielä luvista. Lupakäytännöt hieman vaihtelee kunnittain. Mutta kaikkien kanoja pitävien tulee tehdä rekisteri-ilmoitus Eviraan. Lomakkeet löytyivät näppärästi netistä (eläintenpitäjä- ja pitopaikkalomakkeet).

Lisäksi minun asuinkunnassani Varkaudessa piti tehdä ilmoitus kunnan terveysvalvontaan. Sieltä sanottiin, että kun Eviraan on ilmoitukset kunnossa, ei ongelmaa kanojen pidolle. Tarkastaja kävi kuitenkin, lähinnä uteliaisuudesta, katsomassa kanojen tilat. Kun kysyin, onko täällä muitakin kaupunkikanaloita, hän sanoi, että kuulopuheiden mukaan on, mutta sinä olet ainoa, joka on tehnyt asianmukaisen ilmoituksen :D Heillä on kuitenkin sellainen käytäntö, ettei tarvitse edes lupaa hankkia jos kanoja on enintään viisi eikä ole kukkoa. Jos näin on, sitten vaaditaan erillinen lupa, joka maksaa 150 euroa.


Kuops- kuops - mitähän makoisia matoja maasta löytyy...Tällainen pieni tietopaketti kaupunkikanoista :) Kyselkää, jos haluatte tietää lisää tai jos toivotta juttua jostain erityisestä tai kuvia tms. Mielelläni minä näistä meidän lemmikeistä kirjoittelen teille :)

6 kommenttia:

 1. Onpas todella suloisen näköinen sakki!

  -miessisustaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä - kanat on aika veikeitä otuksia :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. ... ja meillä syödään onnellisen kanan munia :)

   Poista
 3. Sinä päivänä kun pääsen muuttamaan maalle, perustan heti oman pikku kanalan:) Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Suosittelen todella lämpimästi kanaharrastusta!

   Poista